Mariadal 35 • Venlo • € 295.000,- k.k.

Woonoppervlakte 111 m2
Inhoud 444 m3
Totaal aantal kamers 4
Bouwjaar 1889
Brochure

Omschrijving

Exclusief wonen en werken in het voormalige klooster Mariadal in Venlo.

Mariadal 35 (atelier en wonen op de begane grond):
Dit appartementsrecht met de functie woning en atelier is bereikbaar vanuit de gezamenlijke hal. Dubbele deuren geven toegang tot de voormalige kruisgang. Aan de rechterzijde is het prachtige atelier, / woonkamer voorzien van een houten vloer. Verder zijn er op de begane grond een keuken en badkamer. In het atelier / woonkamer is een trap naar de hoger gelegen slaapkamer. Via de kruisgang heeft u toegang tot de serre en de binnentuin. Voor en achtertuin is 359 m2.
Ook heeft dit appartementsrecht een koele wijn-/provisiekelder.

Binnen- en buitentuin
Dit exclusieve object heeft de beschikking over een buitentuin met twee bergingen en een mooie binnentuin, die het hart van het kloostergebouw vormt. Zo heeft u ruimte om in de zon en schaduw te zitten, kunt u een moestuin aanleggen en genieten van de vlinders, vogels en andere dieren die deze unieke plek in Venlo bezoeken.

Rijksmonument 524775
Cijfers zijn cryptisch, maar dit nummer heeft het pand gekregen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij hebben het Rijksmonument als volgt omschreven: “Het voormalig klooster Mariadal is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van klooster voor zusters Dominicanessen en daarmee van belang voor de religieuze geschiedenis. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de geornamenteerde rijke baksteenarchitectuur, de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Baeten en de kwaliteit van het exterieur en delen van het interieur. Het klooster Mariadal werd destijds gebouwd op geruime afstand van de stad, waardoor er een min of meer gesloten leefgemeenschap werd gecreëerd. Dit maakt de situering langs de Schoolweg van belang. Het klooster Mariadal is in redelijk hoge mate gaaf bewaard gebleven en is in cultuurhistorisch en typologisch opzicht zeldzaam. Als voorbeeld van een Kulturkampfklooster bezit Mariadal religieus-historische waarde.”

Locatie
Het voormalige klooster staat op een rustige locatie in buurtschap het Ven. Het centrum van Venlo is ongeveer 10 minuten fietsen en alle benodigde voorzieningen zijn in de nabijheid. In minder van 5 autominuten bereikt u de A67 en de Duitse grens. Duisburg is ongeveer 30 minuten rijden, net als Eindhoven en na 45 minuten bereikt u Nijmegen. De vliegvelden van Eindhoven en Düsseldorf zorgen voor uitstekende verbindingen binnen en buiten Europa.

Van gedachten naar werkelijkheid
Kunt u zich voorstellen dat het klooster begin jaren 80 op de nominatie stond om gesloopt te worden? Destijds heeft een kerngroep na gedegen voorbereiding een plan gepresenteerd om het kloostergebouw in vier kadastrale eenheden te laten splitsen en per eenheid te kopen. De kloostervleugels van de particulieren kregen een woon/werk bestemming. Vanaf de koop van het klooster werd er door de eigenaren een enorme zelfwerkzaamheid, energie en geld geïnvesteerd in de verbouwingen en de restauratie van het klooster. Het klooster werd op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst en er kwam subsidie voor een 10- jarig plan voor vernieuwing en restauratie van het dak en een deel van een buitengevel. De eigen financiële bijdrage van de eigenaren in deze restauratie was nog altijd aanzienlijk. In 2002 kreeg klooster Mariadal de status van Rijksmonument. Het is een indrukwekkend, historisch en cultureel erfgoed dat door inspanning en toewijding van velen doorgegeven kan worden aan de toekomst.

Meer informatie

T +31 (0)43 3470139 / +31 (0)475 407044
E info@alardvandervarst.nl

Afspraak maken

Kaart Mariadal 35 • Venlo