Rouenhof 19 • Landgraaf • Prijs op aanvraag

Soort woning Kasteel, vrijstaande woning
Woonoppervlakte 640 m2
Perceeloppervlakte 7.137 m2
Inhoud 13.850 m3
Totaal aantal kamers 25
Bouwjaar 1400
Brochure

Omschrijving

Kasteelcomplex Strijthagen is een geheel intact gebleven landgoed in de gemeente Landgraaf, gesitueerd in het voor velen onontdekte Strijthagerbeekdal. Het 18e eeuws hoofdgebouw is gebouwd op de plaats van een ouder kasteel en ligt op de oever van enkele door de Strijthagerbeek gevoede vijvers. U wordt niet alleen de nieuwe eigenaar van het kasteel maar ook van de rentmeesters woning. De historie gaat terug tot in de 13e eeuw, welke nog altijd aanwezig is als je over het landgoed loopt. Met respect voor de vele authentieke elementen is Kasteel Strijthagen verbouwd tot een multifunctioneel object met hedendaags comfort. Wonen wordt genieten, eventueel gecombineerd met werken of een logiesfunctie.

Reeds in publicaties van de 13de eeuw wordt het landgoed genoemd. Er hebben zich in de rijke historie van het kasteel vele veranderingen voorgedaan zowel in de gedaante van het kasteel zelf maar ook de wisseling van de zeer verschillende eigenaren die het kasteel heeft gehad. Eigenaren die zoal de revue passeren zijn de eigenaar van de Oranje Nassaumijnen en de kunstenaar Aad de Haas die vele jaren met zijn familie op het kasteel heeft gewoond. Na een aantal wisselingen werd de gemeente Landgraaf eigenaar en zij verkochten het landgoed aan de huidige eigenaren, het Russische kunstenaarsduo Alexander en Katja Taratynov. Het kasteel is geheel ingericht als 26-persoons vakantiewoning, te midden van een mooi vijverpark. Het volledige complex van Strijthagen omvat het kasteel, een 17de eeuwse voorburcht, een rentmeester woning en vele hectare bossen en meerdere visvijvers en een gigantische kunsttentoonstelling.

Toen Alexander en Katja in 2015 het kasteel bezochten was het naar eigen zeggen een triest schouwspel. De algehele binnenplaats van de voorburcht was een waar bos, alle tuinen waren volledig overwoekerd om van de staat van de gebouwen nog maar te zwijgen. Twee jaar lang hebben zij zich ingezet om het kasteel weer in ere te herstellen, zoveel mogelijk met behoud van de prachtige oude elementen. En uiteraard met een eigen signatuur; Alexander is namelijk een bekende Russisch-Nederlandse beeldhouwer en zijn vrouw Katja is kunstschilder. Hun kunst is letterlijk in alle ruimtes van Kasteel Strijthagen aanwezig. Alexander staat bekend om zijn immens grote bronzen creaties. Het meest bekend is wellicht zijn driedimensionale versie van Rembrandts Nachtwacht. Indien u denkt dat het origineel zich bevindt op het Rembrandtplein in Amsterdam, dan heeft u het mis. Het origineel staat namelijk te pronken direct voor het trappenportaal van Kasteel Strijthagen.

Als u aankomt bij het landgoed dan betreedt u via de poort de binnenplaats van de voorburcht, een witte U-vormige hoeve. Op de binnenplaats staan eveneens een aantal grote bronzen kunstwerken van Alexander. Aan de rechterzijde betreedt u via een tweede hekwerk het terrein van Kasteel Strijthagen. Hier treft u op ware grote dus de 16 leden van de Nachtwacht aan die lijken te waken over het kasteel. Aan de rechterzijde van het kasteel in de terra kleurige rentmeester woning wonen de eigenaren met hun twee dochters.

?
Kasteel
De gevels van het kasteel worden onderbroken door steenlagen van mergel en de mansardekapconstructie is bedekt met leien. De vloeren in het kasteel zijn afgewerkt met marmer, deels in mozaïek, houten vloerdelen en parket. De sierstucplafonds, gepleisterde wanden met schildervoorstellingen en sierelementen dragen samen met de (marmeren) schouwpartijen bij aan de rijke historie die Kasteel Strijthagen karakteriseren. Tegelijk is er hedendaags wooncomfort dankzij de luchtbehandelingsinstallatie en meerdere HR-ketels die zorgen voor verwarming en warm water. Het kasteel is in opdracht van de huidige eigenaren, een Russisch kunstenaarsduo, in ere hersteld met behoud van vele prachtige oude elementen en een eigen signatuur. In iedere kamer is de kunst terug te vinden die Kasteel Strijthagen zo uniek maakt.

Begane grond:
Via het trappenportaal aan de voorzijde van het kasteel betreedt bereikt u de imposante hal. Boven de brede houten trap hangen 4 grote kunstwerken van Katja, een van de eigenaars van Kasteel Strijthagen, die de 4 jaargetijden symboliseren. Er zijn diverse ruimtes op de begane grond om te wonen in een uniek ensemble.

Eerste verdieping:
Op de eerste verdieping bevinden zijn vier tweepersoonskamers, elk met een eigen thema die past bij de stijl en allure van het Kasteel. Een van de slaapkamers heeft een privé badkamer en vanaf de overloop is een tweede badkamer te bereiken, belegd met Spaanse wandtegels en met alle benodigde voorzieningen; een ligbad, douche, toilet en een wastafel. Ook is er nog een grote vergaderruimte op deze verdieping die voor diverse doeleinden gebruikt kan worden.

Tweede verdieping:
Op de tweede verdieping, die middels twee trapopgangen te bereiken is, bevinden zich nog vijf slaapkamers. Er zijn twee slaapkamers voor vier personen, elk met een eigen badkamer. Daarnaast zijn er drie tweepersoons slaapkamers, eveneens met een eigen badkamer. Alle kamers zijn stuk voor stuk prachtig; zo kunt u slapen onder de 6 meter hoge dakstoel met oude spanten en zicht tot in de nok. Tevens is op deze verdieping een tweede woonkamer met een keuken; ideaal voor inwonende familie, een au-pair of te gebruiken ten behoeve van de logiesfunctie.

Souterrain:
Verrassend is het souterrain van uitzonderlijke schoonheid waar u kunt genieten van een stuk wellness. Hier is de saunaruimte met een Finse sauna, een dubbele douche en een relaxruimte met twee ligstoelen.

Rentmeesters woning
De rentmeesters woning heeft een voorname uitstraling, charmante houten raamluiken en een houten kapconstructie die net als bij het kasteel met leien is bedekt. Ook de rentmeester woning heeft alle benodigde voorzieningen waaronder verwarming en warm water via een energiezuinige HR-ketel. De woning heeft een warme terra kleur aan de buitenzijde en is aan het kasteel gebouwd.

Begane grond:
Op de begane grond zijn twee slaapkamers, een badkamer, toiletruimte en een prachtige hal met een imposant trappenhuis naar de bovengelegen verdiepingen.

Eerste verdieping:
Proef het karakter, de sfeer en de luxe die de rentmeesters woning tot een prachtige plek maken. Vanaf de overloop zijn twee slaapkamers, een zolderruimte, toiletruimte en een tweede badkamer te bereiken.

Tweede verdieping:
De bovenste verdieping met imposante dakconstructie is een grote zolderruimte met meerdere bergingen en een toiletruimte. Dankzij de dakkapellen met ramen aan vier zijden is deze verdieping voor vele doeleinden te gebruiken.
?
Kasteelhoeve
De in een U-vorm gebouwde, halfgesloten hoeve grenst aan een zijde aan het hoevecomplex. Opvallend is het dak van het poortgebouw, bedekt met leien en voorzien van een klokinstallatie. Een deel van de kasteelhoeve is getransformeerd in 7 appartementen en een horecaruimte met professionele keuken. De noordzijde van de kasteelhoeve is ingericht als expositieruimte verdeeld over de begane grond en eerste verdieping.
De indeling, meerdere entrees, vele ramen en de aanwezige voorzieningen maken de kasteelhoeve voor vele doeleinden te gebruiken. Wij adviseren u om uw gewenst gebruik te overleggen met de gemeente Landgraaf. Wonen, werken, exposeren… de mogelijkheden zijn ongekend.

Meer informatie

T +31 (0)43 3470139 / +31 (0)475 407044
E info@alardvandervarst.nl

Afspraak maken

Kaart Rouenhof 19 • Landgraaf