Kasteel De Bongard is een robuust herenhuis uit 1523 met een onweerstaanbare charme en vele, unieke details. Het is opgetrokken uit baksteen met kenmerkende speklagen uit Kunrader kalksteen, waarbij de ronde toren direct de aandacht trekt. Verder staat op het perceel van circa 2,4 hectare een imposante bouwhoeve, waarvan de eerste gebouwen hun oorsprong vinden in 1701. In de loop van de tijd is de hoeve naar behoefte van de er werkende agrariërs uitgebouwd tot een niet volledig gesloten carré. Dit is een plek met een rijke historie waar je steeds nieuwe details ziet en waar je wegdroomt van de dagelijkse hectiek.
Kasteel De Bongard is gelegen in Bocholtz, onderdeel van de gemeente Simpelveld en de regio Parkstad. Je woont er centraal in de Euregio; zo zijn Heerlen (13 km), Aken (15 km) en Maastricht (27 km) goed te bereiken via de snelwegen A2, A76, A79 en de Duitse A4. Verder is Luik minder dan 1 uur rijden en is het ongeveer 75 minuten naar Köln en Düsseldorf. In de omgeving zijn goede scholen, winkels, uitstekende restaurants en uitgestrekte natuur waardoor het wonen in dit kasteel voor jong en oud zeer aangenaam is.
Indeling:
Vanaf de Schoolstraat sla je bij het kruisbeeld de beklinkerde eigen weg in waar je aan twee zijden prachtige bomen ziet. Aan het einde van de weg is de toegang tot Kasteel De Bongard dat een haast on-Nederlandse charme heeft. We gaan eerst naar het herenhuis uit 1523, gekenmerkt door de ronde toren. Onder de treurwilg is de stenen brug naar het prachtige poortgebouw.
Herenhuis:
Begane grond:
Via het poortgebouw kom je op de binnenplaats waar je de imposante gevels met Kunrader steen en de boogvormige Renaissance arcaden ziet. Er zijn drie entrees, waarvan er één direct toegang geeft tot de hal. Hier zie je de mooie trap naar de eerste verdieping, een hoog plafond en een tegelvloer uit het midden van de vorige eeuw.
In de ronde toren is de prachtige zitkamer met schouw, houtkachel, ramen aan twee zijden en de karaktervolle, originele, hardstenen vloer. Ook het boogvormige plafond is van ongekende schoonheid en weerspiegelt de charme van Kasteel De Bongard.
Verder zijn er een eetkeuken, een grote eet-/werkkamer, tweede keuken een waskeuken/bijkeuken die wachten op een nieuwe invulling. Kenmerkend zijn de hoge plafonds en de grote ramen. De tweede keuken is ook te bereiken vanuit de galerij die in verbinding staat met de binnenplaats. In de hoek van deze galerij is de toiletruimte.
Kelder:
Onder het herenhuis is een zeer ruime, koele gewelfde kelder die momenteel worden gebruikt als opslagruimte. Ook hier is de historie van deze bijzondere plek in ruime mate aanwezig.
De kelder is te bereiken via de doorgang in het poortgebouw.
Eerste verdieping:
Vanaf de overloop, die uit twee delen bestaat, zijn vier slaapkamers en twee badkamers te bereiken. De badkamer aan de voorzijde heeft een ligbad, douche, toilet en een wastafel en aan de achterzijde is de tweede badkamer met een zitbad, toilet en wastafel. De vier slaapkamers zijn ruim van formaat en ook hier zie je het speelse effect van de hoge plafonds, gecombineerd met de grote ramen. In een van de slaapkamers is de toegang tot de vijfde (slaap)kamer in de ronde toren.
Poortgebouw en zolders:
In het poortgebouw is een stenen trappenhuis, met daarin een karakteristieke wenteltrap. Deze geeft toegang tot de ruimtes in het poortgebouw en de zolders van het gebouw.
Bouwhoeve:
Zoals vroeger gebruikelijk was, groeiden de schuren mee met de ruimte die de agrariërs nodig hadden. Opeenvolgend hebben verschillende boeren de boerderij beheerd.
Het oudste deel van de bouwhoeve is uit 1701 en is opgetrokken uit streekeigen kalkbreuksteen. Het jaartal is goed zichtbaar op de gevel en in de gevelsteen. In de afgelopen decennia zijn de historische bedrijfsgebouwen gebruikt ten behoeve van opslag en het houden van vee. Het geheel bestaat uit 4 gebouwen waarbij de schil in een goede staat van onderhoud verkeert. De bovengelegen zolders zijn verrassend ruim en bieden derhalve ruim voldoende capaciteit voor eventuele bewoning. Gezien de status van rijksmonument dient de gewenste invulling en verbouwing in nader overleg met de daartoe bevoegde instanties plaats te vinden.
Exterieur:
De bouwhoeve met schuren vormen een niet gesloten carré met daartussen een terrein dat deels is verhard met klinkers. Bij de stenen brug staat een imposante treurwilg en rondom het herenhuis ligt een stijlvolle, goed onderhouden tuin. De gazons, borders met beplanting, hagen en bomen vormen een compositie die uitstekend passen bij de schoonheid die het herenhuis etaleert. De grote binnenplaats biedt optimale privacy en wordt al decennialang gebruikt als terras.
Voor een juiste indruk nodigen wij je uit voor een bezichtiging bij het meest bekende gebouw van Bocholtz, waar het haast een voorrecht is om te mogen wonen.