Mariadal 33 A • Venlo • € 249.000,- k.k.

Woonoppervlakte 129 m2
Inhoud 420 m3
Totaal aantal kamers 6
Bouwjaar 1889
Brochure

Omschrijving

Exclusief wonen en werken in het voormalige klooster Mariadal in Venlo.

Mariadal 33a (wonen op de tweede en derde verdieping):
Vanuit de brede hal heeft u toegang tot de woonkamer, keuken, badkamer, toiletruimte en een inpandige berging. De woonkamer heeft een open vide en vier dakramen met fraai lichtinval. In de keuken staat een moderne wandopstelling met diverse inbouwapparatuur. Ook de badkamer met een bad, aparte douche en wastafel is ruim van opzet.
Via de trap in de woonkamer is de derde verdieping te bereiken. Hier zijn drie slaapkamers, waarvan twee grenzen aan de overloop.

Rijksmonument 524775
Cijfers zijn cryptisch, maar dit nummer heeft het pand gekregen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij hebben het Rijksmonument als volgt omschreven: “Het voormalig klooster Mariadal is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van klooster voor zusters Dominicanessen en daarmee van belang voor de religieuze geschiedenis. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de geornamenteerde rijke baksteenarchitectuur, de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Baeten en de kwaliteit van het exterieur en delen van het interieur. Het klooster Mariadal werd destijds gebouwd op geruime afstand van de stad, waardoor er een min of meer gesloten leefgemeenschap werd gecreëerd. Dit maakt de situering langs de Schoolweg van belang. Het klooster Mariadal is in redelijk hoge mate gaaf bewaard gebleven en is in cultuurhistorisch en typologisch opzicht zeldzaam. Als voorbeeld van een Kulturkampfklooster bezit Mariadal religieus-historische waarde.”

Locatie
Het voormalige klooster staat op een rustige locatie in buurtschap het Ven. Het centrum van Venlo is ongeveer 10 minuten fietsen en alle benodigde voorzieningen zijn in de nabijheid. In minder van 5 autominuten bereikt u de A67 en de Duitse grens. Duisburg is ongeveer 30 minuten rijden, net als Eindhoven en na 45 minuten bereikt u Nijmegen. De vliegvelden van Eindhoven en Düsseldorf zorgen voor uitstekende verbindingen binnen en buiten Europa.

Van gedachten naar werkelijkheid
Kunt u zich voorstellen dat het klooster begin jaren 80 op de nominatie stond om gesloopt te worden? Destijds heeft een kerngroep na gedegen voorbereiding een plan gepresenteerd om het kloostergebouw in vier kadastrale eenheden te laten splitsen en per eenheid te kopen. De kloostervleugels van de particulieren kregen een woon/werk bestemming. Vanaf de koop van het klooster werd er door de eigenaren een enorme zelfwerkzaamheid, energie en geld geïnvesteerd in de verbouwingen en de restauratie van het klooster. Het klooster werd op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst en er kwam subsidie voor een 10- jarig plan voor vernieuwing en restauratie van het dak en een deel van een buitengevel. De eigen financiële bijdrage van de eigenaren in deze restauratie was nog altijd aanzienlijk. In 2002 kreeg klooster Mariadal de status van Rijksmonument. Het is een indrukwekkend, historisch en cultureel erfgoed dat door inspanning en toewijding van velen doorgegeven kan worden aan de toekomst.

Meer informatie

T +31 (0)43 3470139 / +31 (0)475 407044
E info@alardvandervarst.nl

Afspraak maken

Kaart Mariadal 33 A • Venlo