Vogelzangweg 2 • Berg en Terblijt • € 2.250.000,- k.k.

Soort woning Kasteel, vrijstaande woning
Woonoppervlakte 880 m2
Perceeloppervlakte 20.402 m2
Inhoud 3.500 m3
Totaal aantal kamers 13
Bouwjaar 1917
Brochure

Omschrijving

Omgeven door een parkachtige tuin met vele oude bomen en eigen oprijlaan met toegangspoort, ligt Kasteel Geulzicht op een perceel van 20.158 m2.
Het monumentale kasteel is gelegen op een heuvel met een werkelijk ademend uitzicht over het mooie Geuldal, daar waar het riviertje, de Geul, zich een baan slingert door het vredige rust omgeven terrein .
Het interieur laat aan authenciteit op detailniveau eveneens niets te wensen over dankzij marmeren vloeren, ornamenten plafonds en diverse schouwen.
Het kasteel heeft ongekende mogelijkheden en kan worden gebruikt als kantoor, hotel, horeca maar ook als bewoning.
Een unieke plek om rust en natuur te ervaren op korte afstand van de stad en in de directe nabijheid van Valkenburg, Maastricht en Aken.

Bouwjaar: ca. 1918 / 1919, gerestaureerd 2003.
Perceelsoppervlakte: ca. 20.158 m2
Woonoppervlakte 880 m2
Inhoud : ca. 3500 m3
Cv Installatie cv ketel 2005 combi, bungalow cv ketel.
Kozijnen hardhout
Isolatie dubbele beglazing
Bestemming: horeca / wonen
Bijzonderheden: Rijksmonument nr: 502747
Bouwvergunning voor uitbreiding van kasteel aanwezig van 2140 m2.
Liftinstallatie aanwezig


Graag nemen we u mee met een uitgebreidere virtuele tour door het kasteel.
Het kasteel heeft een aansprekend interieur wat bij binnenkomst direct goed zichtbaar is.
Vanuit de centraal gelegen lounge kunt u de salon, eetzaal, bar en vergaderzaal bereiken.
De salon, waarvan het fin-de-siecle interieur grotendeels bewaard is gebleven met rijk bewerkte hoge plafonds, lambriseringen en grote kroonluchters kenmerkt verder de gezellige en intieme ruimte, van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over het Geuldal.
De eetzaal kenmerkt zich vanwege haar rustige typische vorstelijke interieur met ook hier weer het panorama over het Geuldal. Al met al ademt de begane grond met haar rijkelijk gedecoreerde vertrekken een sfeer uit dat men mag verwachten van een kasteel, zoals kasteel Geulzicht uitstraalt.
Het kasteel heeft een aansprekend interieur wat bij binnenkomst direct goed zichtbaar is.
Vanuit de centraal gelegen lounge kunt u de salon, eetzaal, bar en vergaderzaal bereiken.
De salon, waarvan het fin-de-siecle interieur grotendeels bewaard is gebleven met rijk bewerkte hoge plafonds, lambriseringen en grote kroonluchters kenmerkte verder de gezellige en intieme ruimte, van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over het Geuldal.
Momenteel is het romantische kasteel in gebruik als vier sterren hotel met ruime, goed geoutileerde kamers die o.a. zijn voorzien van bad, toilet, zitje, Romeinse baden of whirlpool/hydrosauna en terras met panorama uitzicht. Een hoogtepunt mag de torenkamer genoemd worden.
Deze is verdeeld over drie verdiepingen met een 365 graden uitzicht over het mooie Geuldal.

Rijksmonumenten omschrijving.
In Engelse Neo-Gotiek in 1918 naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht in opdracht van dhr. P.G. Zuyderhoudt gebouwd KASTEEL genaamd "Geulzicht". De oorspronkelijke benaming was "Villa Zuyderhorst".
Kasteel Geulzicht is markant gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg, met toegangspoort en oprijlaan. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich de voormalige dienstwoning en garage.
De diverse bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.
Omschrijving:
Het kasteel heeft een L-vormige veelhoekige plattegrond, telt twee deels drie bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met pannen.
Het toegepaste bouwmateriaal is mergel, hardsteen en baksteen.
Asymmetrische indeling frontgevel. Hardstenen plint. Rechthoekige houten vensters met roedeverdeling, deels met bovenlichten met roedeverdeling.
Houten rechthoekige deur. Rechthoekige houten vensterluiken. Mergel ornamenten in de vulstukken van de vensters. Middendeel frontgevel uitlopend in een toren met borstwering en kantelen. In linkerdeel frontgevel een monumentale ingangspartij met toegangstrap. De entree bevindt zich onder een luifel rustend op pilaren. Op deze luifel een balkon met stenen balustrade. In rechterdeel frontgevel een erker over twee bouwlagen met hierop een balkon met stenen balustrade. Rechterdeel frontgevel uitlopend in een trapgevel. Linkerzijgevel eveneens uitlopend in een trapgevel, met hierin een klein erkertje. Smeedijzeren roosters voor vensters en deuren van het basement. Grote smeedijzeren muurankers.

Bijzonderheden: bij de ingang plaquette ter herinnering aan 2 de Wereld Oorlog.
Aan de linkerzijgevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een terras. Het betreft een aanbouw uit de vijftiger jaren. Tegen de linkerzijgevel een liftkoker van recenter datum, uitgevoerd in mergel en bekroond met kantelen.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: grote ontvangsthal met vloer in witte marmer en zwarte Naamse steen; monumentale haardpartij deels bekleedt met geglazuurde tegeltjes; met schouw bekleedt met hout met hierop een gobelin; wanden met houten lambrizering; plafondschilderingen met klassieke taferelen; enkele glas-in-lood panelen. In de voormalige bibliotheek: houten boekenkasten met rijk houtsnijwerk; haardpartij bekleedt met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting met decoratief houtsnijwerk. Leeskamer met monumentale haardpartij bekleedt met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting; houten lambrizering. Eetzaal met plafond met decoratief stucwerk; haardomlijsting in witte marmer rustend op vier marmeren zuiltjes.
Smeedijzeren toegangspoort.
Waardering:
Het kasteel Geulzicht is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.
Het kasteel bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van mergel als bouwmateriaal, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur. Het kasteel Geulzicht ontleent ensemblewaarde aan de situering tegen de helling van de Geulhemmerberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Kasteel Geulzicht is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur, in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Meer informatie

T +31 (0)43 3470139 / +31 (0)475 407044
E info@alardvandervarst.nl

Afspraak maken

Kaart Vogelzangweg 2 • Berg en Terblijt